Håndtering af ransomware-angreb satte gang i beredskab

I Store Bededags-ferien var store dele af verden påvirket af det ransomware-angreb, som blev kendt under navnet Wannacry, hvor kriminelle tiltvang sig adgang til og krypterede virksomheder og privates data, for at kunne kræve løsepenge. Det betød, at mange af kollegerne kom på overarbejde, for at sikre, at AAU ikke blev ramt.

Lagt online: 24.05.2017

Hurtig respons

Da meldingerne om et globalt angreb tikkede ind i løbet af weekenden 12.-14. maj, blev der iværksat et beredskab, som skulle sikre AAU’s netværk. På tværs af ITS blev der arbejdet hårdt for at sikre, at eventuelle problemer blev håndteret, så risikoen for angreb var så lav som muligt. Mandag og tirsdag blev der fulgt op og overvåget på netværket og i slutningen af ugen kunne vi konstatere, at der samlet set var fire mistanker, hvoraf kun én kunne kategoriseres som ransomware. 

Fortsat trussel

Der er allerede nye versioner af Wannacry i omløb, og vi gør meget for at sikre at vi ikke bliver ramt. Vi skal også fortsat være meget opmærksomme og kritiske over for alle typer henvendelser, både elektronisk, skriftligt eller personligt, og hver gang vurdere om der kan være en potentiel trussel. Husk også at minde jeres kolleger rundt om på universitetet om, at de skal tænke sig om en ekstra gang, når de modtager henvendelser, hvor de ikke er helt sikre på afsenderen. Det er fornuftigt at stille sig disse spørgsmål:

  • Har jeg bestilt en forsendelse?
  • Plejer mit pengeinstitut at skrive mails direkte til mig? Det bruger formentligt e-boks til kunde-mails af generel karakter.
  • Modtager jeg nogensinde AAU-fakturaer direkte, går de til en anden funktion/afdeling på AAU eller sendes de via EAN-fakturering uden om mig?