To AAU-professorer nomineret til pris

To ud af tre nominerede til ELFORSK Prisen er fra Aalborg Universitet.

Lagt online: 11.05.2017

Professor Per Heiselberg (billedet) og professor Marc Fontoynont er blandt de tre nominerede til ELFORSK Prisen, som uddeles 8. juni. ELFORSK Prisen gives til en forsker, der udvikler energiteknologi.

- Vi har nomineret tre spændende løsninger til ELFORSK Prisen 2017. Fælles for dem er, at de kommer til at effektivisere energiforbruget i Danmark samtidig med, at de giver danske virksomheder gode kort på hånden, når de skal eksportere grønne produkter og rådgivning til det globale marked, siger konsulent Dorte Lindholm fra Dansk Energi.

Professor og projektleder Per Heiselberg, Aalborg Universitet, er nomeneret, fordi han har været med til at kombinere tre kendte teknologier: Naturlig køling, diffuse loftplader og termoaktive betondæk.

- Til sammen giver de tre elementer et nyt system, der – fordi vi kan arbejde med mindre luftmængder – reducerer energiforbruget til køling med op til 90 procent i et typisk byggeri i bygningsklasse 2020, fortæller Per Heiselberg.

Professor og projektleder Marc Fontoynont fra Statens Byggeforskningsinstitut under Aalborg Universitet har i en projektgruppe udviklet en række redskaber for den danske lysbranche, så de på videoudstyr kan se, hvordan konkrete energieffektive belysnings-løsninger - uden generende skygger og genskin - kan se ud.

- Energieffektive løsninger er svære at få implementeret, så derfor har vi involveret en række interessenter i at teste løsninger for bl.a. butikker, kontormiljøer og på hospitaler. I mange tilfælde foretrækker vores testpersoner løsninger, der interessant nok også er den mest energieffektive løsning, siger Marc Fontoynont.

Den sidste nominerede er projektleder Peter Behrensdorff Poulsen fra DTU Fotonik, der sammen med sine partnere har taget livtag med den udfordring, der er at etablere kabelfri lysløsninger i byrum.

- Alle tre projekter leverer energieffektive løsninger, der peger ind i fremtiden, og i alle tre har samarbejdet mellem videninstitutioner og private virksomheder været eksemplarisk. Vi har dermed fået overført knowhow fra dygtige forskere til handlekraftige firmaer, der kan lave løsninger, som kommer forbrugerne til gode, påpeger Dorte Lindholm.

ELFORSK Prisen 2017 bliver uddelt af uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i forbindelse med Energiens Topmøde den 8. juni.