AAU samarbejder med DR Viden om faktatjek

DRs nye center for formidling af viden og undervisning, DR Viden, vil bekrige falske nyheder og sejlivede myter og sætte skub i eksperimenter med digital formidling. Det skal ske i samarbejde med Aalborg Universitet.

Med videnskaben som afsæt vil DR Viden i Aalborg skabe særlig fokus på at undersøge og faktatjekke alverdens nyheder og myter. Aalborg Universitet har indgået et samarbejde med Danmarks Radio om initiativet.

DR Viden har en ambition om at arbejde direkte sammen med dem, der sidder med al den viden, der skal formidles. En af de første udløbere af den ambition er samarbejdet med Aalborg Universitet om faktatjek af videnskabshistorier.

- Det er en ambition for os som universitet at klæde danskerne på til at agere i et postfaktuelt samfund. Et tæt samarbejde med DR, som har den direkte kontakt til danskere fra alle dele af samfundet, vil styrke os i bestræbelserne på at indfri den ambition, siger rektor Per Michael Johansen.

Hvordan samarbejdet præcis skal materialisere sig, arbejder parterne i fællesskab videre på i den nærmeste fremtid. Men målet er, at journalisterne på DR Viden i samarbejde med en række forskellige eksperter fra Aalborg Universitet løbende vil efterprøve myter og historier fra mediebilledet. Hvad er fakta for eksempel bag overskrifter som ”iPads er skadelige for børn” eller ”Light-Sodavand er skyld i demens”?

- Ved at tage fat i enkelthistorier, som støjer i mediebilledet, er håbet, at vi kan bidrage til at udvikle danskernes kritiske sans og nuancere de påståede sandheder, som ind i mellem florerer, forklarer Carsten Nymann, chef for DR Viden.

I april 2016 offentliggjorde DR en plan om at flytte udvalgte redaktioner til henholdsvis Århus og Aalborg. I den forbindelse oprettede man Center for innovativ formidling af videnskab og undervisning i Aalborg.

Centret har nu fået det lidt mere mundrette navn DR Viden og har til huse i DR Nordjyllands lokaler, der også huser P4 Nordjylland. Siden 1. april har journalister, grafikere og digitale nørder produceret historier fra videnskabens verden til blandt andet dr.dk og P1.