Disruptionrådet hørte om AAU-løsninger på fremtidens udfordringer

Medlemmer af regeringens disruptionråd besøgte mandag AAU, hvor de hørte oplæg om forskning, som kan bidrage til at løse nogle af fremtidens dilemmaer.

Hvordan kan forskning på AAU være medvirkende til at skabe løsninger på nogle af samfundets store digitale muligheder og udfordringer? Det var der fokus på, da medlemmer af Disruptionrådet – Partnerskabet for Danmarks Fremtid – var på besøg på Aalborg Universitet mandag formiddag.

Forskere gav delegationen med Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind i spidsen mere viden om personlig medicin, nye dna-metoder og informations- og kommunikationsteknologi i fremtidens globalt forbundne samfund, inden Disruptionrådet senere på dagen skulle holde møde og diskutere fremtidens samfundsmæssige udfordringer.

Rektor Per Michael Johansen bød velkommen ved en kopi af en Adriane 4-raket, som det europæiske rumagentur har foræret AAU, der er det universitet i Europa, der har sendt flest satellitter ud i rummet, nemlig fem. Det har medført et lille rumeventyr i Nordjylland, hvor virksomheden Gomspace efterhånden har vokset sig stor, siden tre studerende fra AAU etablerede virksomheden.

Per Michael Johansen fortalte også om AAU’s placering på rankinglister.
- Vi blev for nylig ranket som det bedste ingeniøruniversitet ikke bare i Danmark, men i hele Europa og blandt de 10 bedste i verden, sagde Per Michael Johansen, inden medlemmerne af Disruptionrådet fortsatte ind i et laboratorie på Fredrik Bajers Vej 7C.

Her fortalte SUND-dekan Lars Hvilsted Rasmussen om personlig medicin, som gør det muligt at give bedre behandling til den enkelte patient, fordi medicinen er tilpasset vores individuelle genprofil. Han slog fast, at AAU forskningsmæssigt er blandt de førende universiteter på området, inden han gav ordet til professor Martin Bøgsted og lektor Mads Albertsen, der arbejder med henholdsvis dna-sekventering og ukendte mikrober i mikrobiologiens mørke stof – det såkaldte ”dark matter”.

Det sidste oplæg handlede om det tværvidenskabelige SECURE-projekt, hvor matematikere, ingeniører og antropologer samarbejder om at udvikle en algoritme, der gør os i stand til at udnytte digitaliseringens muligheder optimalt samtidig med, at vi er trygge ved, at data om vores aktiviteter registreres. Lektor Maja Hojer Bruun og professor Rafal Wisniewski redegjorde for mulighederne i deres forskningsprojekt.

CEO Kigge Hvid, INDEX, Dansk Industri's adm.dir. Karsten Dybvad og Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind hørte blandt andet om det tværvidenskabelige forskningsprojekt SECURE under deres besøg på AAU.

Per Michael Johansen, Lars Hvilsted Rasmussen og forskerne gav flere eksempler på, hvordan samarbejde på tværs af fakulteter kan føre bedre løsninger med sig, end hvis forskerne fra ét fakultet arbejder alene.

Undervejs stillede medlemmer af Disruptionrådet gode og relevante spørgsmål om perspektiverne i den forskning, der bliver udført på AAU. Efter en time var Disruptionrådets besøg på AAU slut, og flere af medlemmerne gav udtryk for, at de havde fået spændende viden med sig, som de kunne bruge under deres kommende drøftelser.

FAKTA: Disruptionrådet

Disruptionrådet – Partnerskabet for Danmarks fremtid - skal frem til udgangen af 2018 drøfte, analysere og komme med forslag til, hvordan vi sikrer, at danske virksomheder og danskerne er godt rustet til fremtiden og fremtidens arbejdsmarked.

Regeringen har to klare ambitioner med arbejdet: Danmark skal fortsat være et af verdens rigeste lande, og vi skal gøre alle til fremtidens vindere.

Disruptionrådet skal derfor blandt andet indkredse svarene på følgende spørgsmål:

• På hvilke områder står Danmark overfor andre og større forandringer end tidligere? Og på hvilke områder minder forandringerne om noget, vi har oplevet før?
  • Hvad er Danmarks styrker og muligheder?
  • Hvad er de vigtigste udfordringer, når vi vil bevare Danmark som et land med små skel mellem mennesker?
  • Og hvordan kan vi hver især forberede os på fremtiden.
    Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Følgende medlemmer af Disruptionrådet deltog i besøget på AAU:

• Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind.
  • Christiane Vejlø, digital trendanalytiker og CEO hos Elektronista Media
  • Jan Damsgaard, professor ved Institut for Digitalisering, Copenhagen Business School
  • Karsten Dybvad, Adm. direktør i Dansk Industri
  • Philipp Schröder, Professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet
  • Tommy Ahlers, Iværksætter
  • André Rogaczewski, CEO og partner hos Netcompany (AAU kandidat, første iværksætter med virksomhed vokset til over 1000 medarbejdere i de sidste 20 år)
  • Caroline Søeborg Ahlefeldt-Laurvig-Bille, erhvervskvinde
  • Kigge Hvid, CEO i INDEX: Design to Improve Life

Professor Martin Bøgsted fortalte om blandt andet dna-sekventering.

Lektor Maja Hojer Bruun fortalte sammen med professor Rafal Wisniewski om SECURE-projektet.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, rektor Per Michael Johansen og iværksætter André Rogaczewski, Netcompany, foran Adriane 4-raketten.