Ph.d.er kan nu høste gevinsten af tre års slid

Ph.d.er blev fejret ved ceremoni fredag eftermiddag. 201 personer blev færdige med deres forskeruddannelse på AAU i 2017.

Der var god grund til at smile bredt og glæde sig over, at tre års hårdt arbejde var afsluttet, da der fredag eftermiddag blev afholdt ph.d.-ceremoni på AAU. 201 tog deres forskeruddannelse på AAU sidste år. 88 af dem deltog i ceremonien, og mange af de nyudklækkede ph.d.er blev ledsaget af familie og venner. Knap 260 personer var samlet til ceremonien på Niels Jernes Vej 8A.

Prorektor Inger Askehave og rektor Per Michael Johansen henholdsvis præsenterede hver enkelt ph.d.er og overrakte diplomer som et bevis på, at ph.d.erne har gennemført et krævende forløb.

- I kan nu høste gevinsten af det hårde og ofte ensomme slid, som en ph.d.-uddannelse er. Selv om I sikkert har løst mange af jeres daglige opgaver i samarbejde med andre, er det i sidste instans kun i kraft af jeres egen beslutsomhed, at I står her i dag som ph.d.er, sagde Per Michael Johansen i sin tale.

Rektor roste ph.d.erne for deres viljekraft.

- Viljen er med stor sandsynlighed blevet testet undervejs, og til tider har I måske tvivlet. og den indre dialog har formentlig til tider været intens. På den måde kan man sige, at jeres uddannelse har været en mental rejse - en personlig forandringsproces, der forhåbentlig har udvidet og beriget jeres bevidsthed om jeres fagområde og jeres rolle som forskere.

- Jeg håber også, at I føler, at I har fået en mission i kraft af den viden og de redskaber, I nu er i besiddelse af. En mission om at skabe viden for verden – og ikke mindst at bruge den viden til at gribe forandrende ind i verden omkring jer, sagde Per Michael Johansen.

Han slog fast, at ny viden og engagerede forskere er afgørende for, at AAU kan drive og udvikle universitetet, og han var stolt over, at ph.d.erne havde valgt at tage deres uddannelse på AAU.

De færdiguddannede ph.d.er kom fra ikke færre end 37 forskellige lande.

- Den mangfoldighed og inspiration, I har tilført Aalborg Universitet, mens I har arbejdet her, er uvurderlig for os, og jeg håber, at mange af jer fremover fortsat vil bruge jeres viden og kompetencer her på stedet som medarbejdere eller samarbejdspartnere. Hvor end jeres karrierer fører jer hen, håber jeg, at I vil bevare både en professionel og en personlig forbindelse til os, sagde rektor.

Per Michael Johansen understregede, at ph.d.erne har gode muligheder for at få en spændende karriere.

- Der bedrives i dag mere forskning verden over end nogensinde tidligere i historien, og samfundets appetit på ny viden vokser konstant. Forskning spiller en nøglerolle for udviklingen af nye teknologier, produkter og services og for udviklingen af den måde, vi indretter vores samfund på.

- Denne udvikling skaber også behov og mulighed for ny viden på en lang række andre områder, som ikke tidligere har været belyst. Hvis I er åbne og nysgerrige, har I alle muligheder for at få en spændende karriere i eller uden for forskningsverdenen og for at give et bidrag til samfundsudviklingen.

Professor Stefania Serafin var også inviteret til at holde holde tale ved ceremonien. Hun er født i Italien og tog sin ph.d. på Stanford University, inden hun blev træt af mentaliteten i Silicon Valley og rejste videre til Danmark, hvor hun blev ansat på Aalborg Universitet i Esbjerg. Derfra gik turen videre til  Institut for Arkitektur og Medieteknologi på Campus København, hvor hun stadig arbejder.
Det er 20 år siden, hun forlod Italien, og selv om de nyuddannede ph.d.er ikke nødvendigvis bør forlade hjemlandet i så lang tid, er det altså vigtigt at opleve verden, påpegede Stefania Serafin og opfordrede ph.d.er med dansk baggrund til at gøre sig nogle erfaringer uden for Danmark.

Samtidig slog hun fast, at der er behov for udenlandske ph.d.er i Danmark, og at de bliver godt modtaget. Danmark er et fantastisk land at leve i, blandt andet fordi det er gratis at uddanne sig, sundhedsvæsenet er velfungerende, og der er en god balance mellem arbejde og fritid, understregede Stefania Serafin. Hun rådede udenlandske ph.d.er i Danmark til at lære sproget, være åbne, netværke og være aktive på eksempelvis LinkedIn.

- Find det, I brænder for og før det ud i livet. Hæng ikke fast i den første mulighed, der viser sig. Det er jeres liv, og I skal få det bedste ud af det, sagde Stefania Serafin, før hun ønskede ph.d.erne tillykke.

Arrangementet blev afsluttet med en reception, hvor de nyuddannede ph.d.er, gæster, vejledere og repræsentanter fra AAU’s ledelse kunne møde hinanden på uformel vis.

88 ph.d.er deltog i ceremonien.

Mange ph.d.er havde familie eller venner med til ceremonien.

Violinist Else Marie Tolbøll og harpenist Mette Nielsen spillede ved ceremonien.

Efter ceremonien var der reception.