Succesfuld iværksætter gav gode råd

Tommy Ahlers fortalte om sine erfaringer med at være iværksætter og inspirerede unge studerende på AAU.

Arbejd hårdt. Hav modet til at lave fejl. Tag nogle chancer.

Det var nogle af de mest centrale budskaber, da den succesfulde iværksætter Tommy Ahlers holdt oplæg for studerende og medarbejdere i et fyldt Auditorium C tirsdag eftermiddag.
AAU har stor fokus på iværksætteri og innovation, og derfor var det oplagt at lade Tommy Ahlers, der er medlem af regeringens disruptionråd og regeringen iværksætterpanel, fortælle om sine erfaringer med at være iværksætter og indgå i en dialog med studerende og medarbejdere.

Dekan Henrik Pedersen, Det Tekniske Fakultet for It og Design, og den konstituerede innovationsdirektør Morten Dahlgaard fortalte om de initiativer, der er taget på AAU for at hjælpe iværksættere på vej, så der var ingen af de fremmødte studerende, der kunne være i tvivl om, at de kan få råd og vejledning, hvis de drømmer om en karriere som iværksætter. AAU har arbejdet med iværksætteri og innovation siden 2003, og området bliver prioriteret endnu højere, når Science & Innovation Hub står færdig ved årsskiftet 2021/2022.

Flere studerende ville gerne have en snak med Tommy Ahlers i pausen.

Selv om Tommy Ahlers har haft succes, lagde han ikke skjul på, at det langt fra altid er en dans på roser at stå i spidsen for en ny virksomhed. Det kræver ekstremt hårdt arbejde, og man får nogle slag undervejs, påpegede han.

Han indledte sit foredrag med et budskab om, at ”det, der betyder noget, er, hvor sulten man er. Det er altid de mest sultne, der vinder”, og så var rammen sat for en times oplæg om iværksætteri.

Tommy Ahlers, som også er kendt for tv-programmet Løvens Hule, opfordrede de potentielle iværksættere til at tænke stort.
- I skal have en vision – ikke kun et produkt. I skal tænke på, hvordan I kan være med til at ændre verden, sagde Tommy Ahlers og pointerede, at et enormt engagement, viljen til at arbejde hårdt og modet til at tage nogle chancer er afgørende, hvis iværksættere vil lykkes.

- Work like a slave, command like a king, create like a god, sagde han.

Tommy Ahlers måtte i 2005 lukke sit første selskab efter ni måneder, for ideen var ikke god nok. Bedre – meget bedre – gik det med selskabet Zyc.com, som han oprettede få måneder senere og solgte til telegiganten Vodafone for 31,5 millioner euro i 2008.
Endnu større succes fik han med Podio, som han sammen med medstifterne solgte til Citrix for 55 millioner dollar i 2012.

Udover hårdt arbejde, en vision og måske også en smule held, pegede Tommy Ahlers på to helt afgørende faktorer, som iværksættere skal lykkes med – de skal være dygtige til at rekruttere de rigtige medarbejdere, og de skal være i stand til at tiltrække kapital.

Rekruttering er svært, understregede han.
- Hvis I tror, at I kan ramme plet hver gang, I ansætter medarbejdere, så tager I fejl, sagde Tommy Ahlers og tilføjede, at ledere skal lære at finde ud af, hvem virksomheden har brug for – og ikke brug for.

Det er naturligvis også helt afgørende, at man kan skaffe kapital nok til at få virksomheden til at køre rundt, og det er ofte svært i Danmark, hvor stort set alle investorer vil være sikre på, at iværksætterne ide holder – at de har et ”proof of concept”.

Paula Epure (th) fortalte om VR-Rehab.

Efter Tommy Ahlers’ oplæg fortalte Jakob Kaiser fra Crickster  - og Paula Epure fra VR-Rehab - - om deres produkter og erfaringer som iværksættere. Crickster var en del af AAU Inkubator og har deltager i to spin-in-forløb, mens VR-Rehab har deltaget i AAU’s startup program. De påpegede begge, at de havde fået masser af hjælp fra AAU undervejs.

Arrangementet sluttede af med en paneldebat med deltagelse af studerende fra virksomhederne SmartGurlz, E-shoptimizer og Park-a-lot, lektor Ivan Aaen, Institut for Datalogi, ph.d.-stipendiat Kristian Brøndum Kristiansen, Institut for Økonomi og Ledelse, og Tommy Ahlers.

Under debatten fik tilhørerne et endnu bedre indblik i undervisning i iværksætteri og de programmer, som AAU tilbyder, og de unge iværksættere fortalte om nogle af de udfordringer, de oplever, når de er iværksættere samtidig med, at de er studerende på fuld tid.

Tommy Ahlers så gerne, at flere iværksættere havde deres udgangspunkt på universiteterne, og han noterede flittigt, når der kom relevante forslag under debatten – forslag, som han måske kan sætte på dagsordenen på kommende møder i disruptionrådet og iværksætterpanelet.

Under paneldebatten blev forholdene for iværksættere drøftet.