AAU skruer helt op for lyset

Gennem de seneste par år har AAU optimeret universitetets AV-setup. Målet er at effektivisere it-driften med fokus på brugervenlighed, og det sker bl.a. ved at rydde op i listen af leverandører, så der er en rød tråd i sortimentet. Senest har universitetet indkøbt fem installationsprojektorer til auditorier og aulaer.

På AAU kan man nu begynde at se resultatet af de seneste års investeringer i nye projektorer. Der hænger mindst en projektor i alle undervisningslokaler, de er fastmonterede, og produkterne er ens, så brugerne kun skal forholde sig til et system.

- Tidligere havde vi mange forskellige brands, men nu kører vi kun Epson. Det er måske en større investering i starten, men produkterne holder, og vedligeholdelsesomkostningerne er væsentligt lavere. Før havde vi lampeprojektorer i vores auditorier, og her skulle lampen udskiftes ca. en gang om året. Det var en udgift på kr. 30.000-40.000. Nu er vi gået over til laserprojektorer, der holder ca. fem år. Samtidig er billedet skarpere på laserprojektorerne, så brugeroplevelsen er bedre hele vejen rundt, forklarer Per Hjul Mouritzen, Teknologi Manager på Aalborg Universitet.

I alt hænger der 350 mindre projektorer fordelt ud over universitetets afdelinger til brug i de mindre undervisningslokaler. Men for nylig blev der indkøbt et antal større projektorer til aulaer og de store auditorier.

Da projektorerne var til brug i store, lyse lokaler, hvor det ikke er tilladt at lave mørklægning, var et af kravene, at der skulle være power på lyset. Leverandører var indbudt til at præsentere de produkter, de mente kunne imødekomme kravene, og AAU valgte markedets mest lysstærke laserprojektor, Epson EB-L25000U.

AV Center har stået for installationen af de i alt fem projektorer, som var sat op og klar til brug lige før jul. Ifølge Per Hjul Mouritzen vil undervisere og studerende blandt andet lægge mærke til, at laserprojektorerne bliver væsentligt hurtigere klar til brug.

- De lampeprojektorer, vi tidligere brugte, var længe om at starte op, fordi lampen skulle varmes op. Det er vi ude over med laserprojektorerne, der nu er installeret. De starter hurtigere op end lærredet kan nå at køre ned, siger han.

Data skal forbedre brugeroplevelsen

I bestræbelserne på at optimere it og AV for at sikre den mest effektive drift, den bedste brugeroplevelse og hensynet til miljøet, bliver brugerdata et centralt element.

- Ved at koble samtlige projektorer på vores netværk kan vi analysere, hvordan de bruges i praksis, herunder hvilke fejl eller udfordringerne brugerne oplever. Med de data kan vi lave de nødvendige justeringer eller tilbyde assistance, hvor der måtte være brug for det. Samtidig har det den positive miljøeffekt, at vi kan slukke en projektor, hvis den står tændt i et lokale, der ikke benyttes, fortæller Per Hjul Mouritzen.