AAU’s droneforskning præsenteret til ECIU’s 20-års jubilæum

AAU mødtes med repræsentanter fra netværk af innovative universiteter, da netværket holdt jubilæum i Bruxelles.

I slutningen af november 2017 deltog Aalborg Universitet i markeringen af European Consortium of Innovative Universities’ (ECIU) 20-års jubilæum. Rektor Per Michael Johansen, souschef Lise Thorup-Pedersen, rektorsekretariatet, kommunikationschef Bo Thygesen samt lektor Peter Nielsen fra Institut for Materialer og Produktion deltog i jubilæumsarrangementet, som blev afholdt i Bruxelles.

Innovativ forskning og undervisning i fokus

Som en del af arrangementet præsenterede en række af ECIU’s medlemsuniversiteter eksempler på innovativ forskning, og under denne overskrift havde AAU valgt at præsentere forskning inden for droner, nærmere bestemt indendørs dronesystemer. Lektor Peter Nielsen fra Institut for Materialer og Produktion præsenterede forskningsprojektet UAWORLD, et projekt, som er støttet af Innovationsfonden og involverer tre videnstunge små og mellemstore virksomheder, af hvilke den ene er en spin-off virksomhed fra AAU, og de to AAU institutter Elektroniske Systemer og Materialer og Produktion.

- Forskningsprojektet er en god case, primært fordi det faktisk er drønsvært at få flåder af droner til autonomt at løse opgaver indendørs, og det kræver tværfaglige løsninger at få det til at virke i praksis. I løbet af projektet har vi udviklet ny teknologi, og vi ser gode muligheder for implementering og kommercialisering af projektet efterfølgende – og så er droner bare lidt sjove, forklarer Peter Nielsen.

Projektet er ikke kun et godt eksempel på universitetets innovative forskning, det er også et eksempel på AAU’s fokus på tværfaglighed og samarbejde både med omverdenen og inden for universitetets egne mure.

Innovativ uddannelse og undervisning var også i fokus ved jubilæumsarrangementet, hvor den årlige ECIU Team Award blev overrakt. Prisen tildeles hvert år til et universitet, der har været særligt nytænkende inden for læring og undervisning. I år løb University of Twente med sejren for sit tværfaglige kursusmodul ‘Smart ways to make smart cities smarter’, som udbydes til bachelorstuderende.

ECIU og Aalborg Universitet

European Consortium of Innovative Universities (ECIU) er et internationalt netværk af forskningsintensive universiteter. Netværket består af i alt 12 medlemmer, inklusiv Aalborg Universitet. AAU’s medlemskab giver bl.a. ansatte på AAU mulighed for at deltage i netværkets lederuddannelse, ”ECIU Leadership Development Programme”.
Hvert år får i alt 20 deltagere mulighed for at gennemføre uddannelsesprogrammet, som består af tre seminarer afholdt på tre forskellige medlemsuniversiteter. Med programmet ønsker ECIU at understøtte medlemsinstitutionernes ledelsesudvikling igennem en struktureret læringsproces. I løbet af de sidste 10 år har i alt 30 ledere fra Aalborg Universitet gennemført uddannelsen.

På ECIU’s hjemmeside kan man finde yderligere information om ECIU Leadership Development Programme.