AAU-samarbejde med nordjyske virksomheder om selvkørende robotter

AAU-samarbejde med nordjyske virksomheder om selvkørende robotter

Institut for Elektroniske Systemer udvikler robotter, der blandt andet skal vise vej i lufthavne. AAU samarbejder med flere nordjyske virksomheder om et robotprojekt, der har modtaget 13 mio. kr. i støtte fra Innovationsfonden.

Robotter, der kan vise passagererne den hurtigste vej til gaten i lufthavnen, eller afsløre om en passager har våben eller narkotika på sig. Det er nogle af de opgaver, som robotter i fremtiden kan løse. AAU samarbejder med Det Gode Firma, Combine, MapsPeople og Teknologisk Institut om projektet, som indebærer, at der i de kommende tre år skal bygges og testes robotter på offentlige steder som eksempelvis lufthavne. Robotprojektet har modtaget 13 mio. kr. i støtte fra Innovationsfonden.

Partnerne bag projektet er alle blandt frontløberne på deres respektive fagområder og samtidig aktive i den nordjyske IKT-klynge BrainsBusiness.

- Vi har stor ekspertise inden for robotteknologi i vores sektion for Automation & Control på AAU’s Institut for Elektroniske Systemer, men da idéen til Kugle-robotterne opstod, fik vi brug for kompetencer inden for f.eks. appudvikling, wayfinding og samspillet mellem apps og robotter. Derfor henvendte vi os til Jens Erik Pedersen, som er specialkonsulent ved AAU Innovation. Han satte os i forbindelse med BrainsBusiness, som straks kunne udpege virksomheder, der lå inde med netop de kompetencer, vi havde brug for, og som allerede kendte hinanden gennem BrainsBusiness’ bestyrelse, fortæller post.doc. Karl Damkjær Hansen fra AAU, som sammen med sine kollegaer står for at udvikle Kugle-robotterne.

Direktør Uffe Koch, Det Gode Firma, som er specialist inden for appudvikling og digitale platforme, fortæller, at ambitionerne i det nordjysk funderede robot-projekt er langt mere højtflyvende end blot at bygge service- og sikkerhedsrobotter til lufthavne.

- I dag er der få tusinde robotingeniører på verdensplan, mens der er millionvis af app-udviklere. Vi gør det muligt med vores robot-prototype at lade app-udviklerne komme til fadet, så det fremover blive lige så let at udvikle services, der fungerer via robotter, som det i dag er at bygge apps, siger han.

”Kugle” viser vej på hospitalet

Den nuværende robot-prototype er bygget som en selvkørende enhed på en kugle. Kroppen er halvanden meter høj, og hovedet udgøres af en tablet-computer som f.eks. en iPad. Det er via tablet-computeren, at interaktionen med brugerne foregår fra indtastninger eller ved, at brugerne blot taler til robotten, hvilket kendes fra andre digitale assistenter som Apples Siri eller Amazons Alexa-højtalere.

Udover de fysiske robotter er konsortiet således også i gang med at bygge en platform til udvikling af apps, som giver udviklere mulighed for at programmere og dermed skræddersy Kuglen til at udføre forskellige former for services – som at finde forsvundne børn via sensorer, fungere som guide eller receptionist på museer og hoteller eller til forskellige former for indendørs wayfinding.

- I dag skyldes en stor del af de aflyste ambulante behandlinger på et hospital, at folk ikke kan finde afdelingen, og det kan vores robotter naturligvis hjælpe til med. Hospitaler, shoppingcentre og museer er helt oplagte brugsscenarier for service-robotter, lyder det fra Michael Gram, direktør i virksomheden MapsPeople, som er eksperter i indendørs wayfinding via Google Maps.

Kun fantasien sætter grænser

Projektpartnerne håber, at deres arbejde om få år kan være med til at revolutionere robotbranchen og gøre den lige så tilgængelig og allestedsnærværende, som apps er det i dag.

- Vi bygger vores robot-platform på en måde, så flest mulige app-udviklere kan være med på vognen og teste deres apps i vores robot-simulatorer, inden de slippes løs i virkeligheden. På den måde smelter det bedste fra robotverdenen sammen med intelligente apps, og kun fantasien sætter grænser for, hvad app-udviklere kan trylle frem ved hjælp af robotter med alverdens sensorer, forklarer Uffe Koch.