AAU-startup fik stor opmærksomhed efter konkurrence

AAU-startup fik stor opmærksomhed efter konkurrence

Startup-virksomheden Lyras vandt i sommer en af iværksætterkonkurrencen Venture Cups kategorier. Konkurrencen gav Lyras stor opmærksomhed, og indehaver Rasmus Mortensen har nu et team på 15 personer, der arbejder med hans opfindelse.

Rasmus Mortensen vandt i sommer iværksætterkonkurrencen Venture Cup med sit firma Lyras. Med hjælp fra en ven fik Rasmus Mortensen førstepladsen i GreenTech-kategorien for sin opfindelse, der konserverer madvarer med UV-lys. Efter Venture Cup er det gået stærkt fremad for Rasmus Mortensens firma, der er blevet til et team på 15 mand.

- Det tager tid at deltage i konkurrencer. Men den tid er givet godt ud, da konkurrencerne giver netværk, der kan gavne dit firma, siger Rasmus Mortensen, der studerede miljøteknologi på AAU, før han fik ideen til sin opfindelse.

AAU har efterfølgende assisteret Rasmus Mortensen ved at stille laboratorier til rådighed for udviklingen af hans metode.

Iværksættere kan ikke stå alene

For Rasmus Mortensens startup har det været altafgørende, at han deltog i Venture Cup og andre konkurrencer efterfølgende. Uden den opmærksomhed Lyras har fået efter deltagelsen i de forskellige konkurrencer, havde Rasmus Mortensen ikke kunnet samle det team, han har i dag.  

Ivan Butler, specialkonsulent ved SEA (Supporting Entrepreneurship at Aalborg University), er enig i, at det kan gavne et startup at deltage i og vinde en iværksætterkonkurrence. Men det kan ikke entydigt konkluderes, at et startup efterfølgende vil få succes.

- Det er gået Lyras godt, efter de vandt i Venture Cup. Men det er ikke sikkert andre startups vil få samme oplevelse. Der er mange ting, der skal lykkedes, for at et startup får succes. Det kommer blandt andet også an på, hvilken trend der er oppe, siger Ivan Butler.

I SEA lægger de stor vægt på, at iværksætterne kommer ud og møder folk, der kan hjælpe iværksætterne videre med deres idé. Holdningen i SEA er, at en iværksætter ikke skal stå alene med sin idé, men være en del af et hold. Konkurrencer være et middel til, at iværksættere når ud til folk, der kan biddrage til udviklingen af deres idé.

- Vi siger hos SEA, at iværksættere i princippet ikke kan udføre deres idé alene. Derfor kan eksponering gennem konkurrencer være en god mulighed for at præsentere sin idé for investorer eller mulige samarbejdspartnere, siger Ivan Butler.  

Konkurrencer skaber netværk

En af de seneste konkurrencer, Lyras vandt, var iværksætterkonkurrencen for bæredygtige idéer ’Løvens Grønne Hule’ afholdt af Aalborg Kommune. Rasmus Mortensen fik samtidig kontakt til to studerende fra Globale Forretningssystemer. De henvendte sig under konkurrencen, fordi de gerne ville hjælpe med at udvikle hans idé. Siden har de forbedret strukturen og kommunikationen i Lyras, og det har været en stor hjælp for Rasmus Mortensen.  

- De står for mange af de opgaver, der har været svære for mig at klare alene. Deres hjælp har givet mig en masse tid til at videreudvikle produktet, siger han.