AAU Inside

AAU går frem på Open Access Indikatoren

VBN-teamet har arbejdet intenst med at kvalitetssikre data, og det har givet resultat.

Aalborg Universitet er gået væsentlig frem i den netop offentliggjorte Open Access Indikator. AAU er gået fra 20 procent realiseret Open Access til 31 procent. VBN-teamet har arbejdet intenst med at kvalitetssikre data i Pure for at opnå dette resultat. Potentialet i forhold til at opnå et endnu højere realiseret tal består i at uploade accepterede manuskripter i Pure. Universitetets Open Access-politik opfordrer til at udnytte mulighed for dette.

Open Access Indikatoren registrerer og vurderer tilgængeligheden online af videnskabelige publikationer produceret ved danske forskningsinstitutioner. Herved måles det, hvor langt Danmark er fra at indfri målsætningerne i den Nationale Strategi for Open Access.

Open Access Indikatoren beregnes en gang årligt med genstandsfeltet: Videnskabelige og fagfællebedømte artikler og konferencebidrag i tidsskrifter og proceedings med ISSN. Målingen for 2018 er baseret på publikationer indberettet i 2016.

Der anvendes farvekoderne grøn, gul og rød (trafiklys) til at indikere de tre forskellige klassificeringer:

Realiseret (grøn) Open Access potentiale. Realiseret Open Access refererer til videnskabelige publikationer, som frit kan læses og downloades fra internettet uden nogen former for forudgående betaling eller brugeroprettelse.

Uudnyttet (gul) Open Access potentiale. Uudnyttet Open Access refererer til publikationer, der ikke kan tilgås frit på internettet et år efter deres udgivelsesår, men som er publiceret i tidsskrifter, der ellers tillader Open Access (hovedsageligt i form af accepteret manuskript).

Uklart (rød) Open Access potentiale. Uklart Open Access refererer til publikationer, der ikke kan tilgås frit på internettet et år efter deres udgivelsesår, og som er publiceret i tidsskrifter, der har en uklar eller ingen Open Access politik, samt publikationer med embargoperioder ud over 12 måneder efter deres udgivelsesår.

I nedenstående tabeller ses de danske universiteters fordeling af publikationer i Open Access Indikatorens kategorier:

Open Access Indikatorens 3 kategorier fordelt på de danske universiteter

Open Access Indikatorens kategorier Realiseret og Uudnyttet fordelt på de danske universiteter

Open Access Indikatorens kategorier fordelt nationalt på fagområder

VBN-teamet kommer gerne ud på institutterne og informerer om Open Access og Copyright.

Kontakt os gerne for yderligere information på vbn@aub.aau.dk.