AAU Inside

Uddannelse
Samarbejde

AAU i tæt samarbejde om banebrydende netværk i Gigantium

AAU-lektor er tovholder på stort Internet of Things-netværk i Gigantium, hvor AAU i samarbejde med Aalborg Kommune og it-virksomheder indsamler store mængder data, der eksempelvis kan bruges til at optimere energiforbrug og arbejdsmiljø.

Lagt online: 21.03.2018

Hvordan kan man ved hjælp af en stor mængde data optimere brugerflow, arbejdsmiljø, energiforbrug eller andre forhold, der har betydning for brugere og personale i idræts- og kulturcentret Gigantium i Aalborg Øst?

Det forsøger forskere fra Aalborg Universitet at finde ud af gennem et stort IoT-projekt (Internet of Things), som AAU spiller en afgørende rolle i. Der er tale om et banebrydende forsøg, hvor centret bliver ét af Danmarks første testsites for et netværk af trådløse sensorer og gateways til dataindsamling.

Gigantium IoT Living Lab blev åbnet tidligere på ugen af dekan Henrik Pedersen, TECH, og Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Lektor Mads Lauridsen, Institut for Elektroniske Systemer, er tovholder på projektet, og han ser store perspektiver i at teste en IoT-løsning i en realistisk kontekst.

- IoT er sådan en størrelse, som alle taler om, men der er ikke mange, der er så langt, at de gør noget konkret ved det. Her får vi mulighed for at bygge et avanceret system op med 50-100 sensorer og rigtig mange brugere og interessenter, som kan spille ind med hver deres kompetencer og erfaring på forskellige aspekter af systemet. Fra vores side får vi en lang række data, som gør os i stand til at optimere på de tekniske komponenter og den trådløse kommunikation af data – fx hvordan datatrafikken fra sensor til gateway til dataanalytiker kan optimeres, og hvor tit og hvor ofte data skal indsamles for at få den optimale styring af fx temperatur og ventilation efter en event i den store hal eller af lufttryk og udsugning i svømmehallen for at undgå, at fugt siver ud i andre dele af Gigantium, forklarer han.

Læs mere om projektet her.